Kinnarumma

Välkommen hem…
till Kinnarumma. Eller Äntligen hemma om man så vill. Det är nämligen så det känns, oavsett om man är ruvad och kläckt i Kinnarumma, inflyttad sedan urminnestider eller kommer hit för första gången. För en “stabo”, inflyttad på senare år är det första som slår en; nytänkande, framåtanda, visioner och en godhet av sällan skådat slag – dessutom ljuger kinnarummabon (nästan) aldrig.

Vill du läsa fler klarsynta kinnarummabetraktelser? Ja, då är det bara att läsa vidare…

Visste du…
…att det bara bor vackra människor i Kinnarumma? Att de dessutom är trevliga, sociala, givmilda och initiativrika människor är inget som syns i någon befolkningsstatistik från SCB, det får man liksom på köpet – som en bonus! Vad som däremot syns i sådan statistik är att kinnarummaborna är synnerligen unga (sett till åldersfördelningen för tätorter i Sveriges kommuner) och friska som nötkärnor. Här finns få sjukskrivningar och när så eventuellt är fallet sker det av ordentliga anledningar – en ordinär förkylning tar kinnarummabon med en klackspark och hälsar dagen med glädje.

Hjälpsam gästvänlighet…
Under sommartid grillar kinnarummaborna ofta och gärna. Då precis som på övrig tid, finns det alltid en matbit över. Kaffet puttrar och i kylen finns kalla öl – det kan ju vara så att grannen eller annat in- eller utsocknes “främmat” kommer förbi! På kvällar och helger syns kinnarummabon ofta iklädd arbetskläder i någon form – vi älskar nämligen att hjälpa varandra! Det finns alltid någon som känner någon som kan något eller kan ordna något (företrädesvis till rabatterat pris) – allt i sann knallementalitet.

En liten by – med stora möjigheter…
Vi har trots generell urbanisering lyckats bibehålla såväl tillverknings-industri som service- och försäljningsföretag på orten, företrädesvis inom TEKO-området. Ett aktivt föreningsliv erbjuder en bred verksamhetsbas och representeras av fiskeförening, idrottsförening, hembygdsförening och naturskyddsförening. Icke att förglömma är byalaget som med sina drygt 400 medlemmar samlar byns intressen i stort och smått samt erbjuder en omfattande verksamhet för gammal som ung.

Kinnarumma erbjuder gott om plats (låga tomtpriser) och en närhet till allt väsentligt. Skolan, med integrerad barnomsorg tillsammans med det aktiva byalagets fastighet “Lundskullegården” finns centralt placerade mitt i byn. Resterande åtaganden från allmännyttan, såsom högstadie, idrottsanläggningar, bibliotek, äldre- och handikappomsorg o s v, har vi “lejt bort” till det närliggande Viskafors och med anledning av detta betalar vi lägre skatt, ja den lägsta i Sverige faktiskt.

Och naturen…
Vi har en fantastisk natur i Kinnarumma. Häggån med den anslutande “Körkebäcken” har det klaraste vatten som tänkas kan och med dess omtalade meanderbågar slingrar den sig genom forna havsvikar som likt böljande vågor skapats av inlandsisens tillbakagång. Utmed Häggåns sträckning finner du härliga vandringsvägar, naturstigar, KIF:s sportstuga och naturligtvis en gemytlig badplats med sandstrand. Ja just det, vi kinnarummabor diskuterar gärna musslor också när samtalsämnet landar på Häggån. Det är nämligen så att de exceptionellt goda förutsättningarna för djur- och växtlivet i och kring Häggån givit oss ett stort bestånd av den mycket ovanliga flodpärlmusslan, det du!

Välkommen hem, med glimten i ögat!

Anders Kihl

Underlänkar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *